За колко отбора се сещате, които само за две години са се изкачили от трета дивизия до топ 5 в първа, ръководят се от двама играещи треньори и имат дълга над 40 играчи "резервна скамейка"?

Не, това не е художествена измислица, а истинската история на футболния отбор на Bosch ECS от елитната IT Premier League на БАМФ (Българска Асоциация Мини Футбол) и неговите треньори Георги Близнаков и Атанас Костадинов.

Наско и Георги не са просто колеги. Те работят и тренират заедно, заедно дават всичко от себе си за отбора на компанията и заедно празнуват победите.

Какво е общото между футбола и аутомотив индустрията, в която момчетата работят?

Атанас Костадинов е Системен инженер и халф. Като системен инженер отговаря за трансферирането на клиентски изисквания към вътрешните спецификации на софтуерния и хардуерния отдел. А като треньор на футболния отбор определя състава на отбора преди важни мачове и следи за тренировъчния процес.

Георги Близнаков е Мениджър по безопасността и централен нападател. Отговаря за функционалностите, свързани с безопасността на различните софтуерни продукти. В отбора участва в определянето на състава, определя тактиката преди решителните мачове и планира стратегически футболния сезон на отбора.

Помагат ли тренировките на малки вратички при писането на код? Как съобщаваш на един от мениджърите на компанията, в която работиш, че го оставяш резерва?

За всичко това в едно (не)обичайно спортно интервю със софтуерни инженери.

Да започнем с класирането в края на изминалия полусезон. На кое място завърши отборът на Bosch ECS в IT лигата?

Георги: Много сме горди от свършеното през изминалия полусезон. Имаше много емоции, много игра, много хъс и класиране на 4-то място сред топ отборите на IT-компании в България.

Атанас: Все още не мога да повярвам, че само преди две години отборът ни започна от начинаещи в трета дивизия и с много добра игра, труд, постоянство и честно спечелени двубои стигнахме до тук.

Лесно ли се сформира и управлява непрофесионален футболен отбор?

Георги: Едно от нещата, които ме привлякоха в Bosch ECS, освен развитието ми в професионален план, беше и възможността да основем отбора по футбол.

 И двамата с Наско имаме опит в менажирането на любителски отбор отпреди и знаехме с какво се захващаме.

Трудностите са от една страна организационни - да събереш отбора, да комуникираш мястото и часа на тренировка, да отделиш от свободното си време. Има и сериозен психологически момент - решаваш кой и кога трябва да играе, какво очакваш от всеки от тях... Трябва да обясниш на колегите си защо не могат да играят в конкретния момент, защо се налага да са резерва. Не е лесно.

 Наско: След като и аз се присъединих към компанията, заедно започнахме да правим планове за развитието на спортния тим.

 Подкрепата, която компанията ни оказва за тренировките, екипите и участията, е наистина голяма и успехите не закъсняха. А интересът и желанието за игра на колегите ни надмина и най-смелите ни очаквания.

Източник: БАМФ

Значи нямате проблеми с намирането на играчи?

Георги: О не - над 40 колеги се включват в тренировките и искат да участват в срещите.

Наско: Най-голямата трудност за мен е да определя кой да играе. Има много момчета, които искат, като всеки от тях е с различно ниво на футболни умения. В началото, когато бяхме още надолу в класациите, беше по-лесно - сменяхме се често, всеки влизаше в мача, не беше трудно да побеждаваме и вървяхме нагоре.

Сега вече се изправяме срещу най-силните колеги от другите компании и няма място за грешка. Няма как да правим компромиси с Георги, отговорността пада на нашите рамене за представянето на отбора във всеки мач.

Дори се наложи веднъж да оставим резерва един от топ мениджърите на компанията ни. Той много се раздава на терена, но тогава не беше в най-добрата си форма и просто нямаше как да го пуснем в игра.

Как взимате решенията за мачовете и за цялостното представяне на отбора?

Георги: Винаги обсъждаме предварително стратегията. Дори единият да не присъства на тренировка или мач, преди това сме се разбрали за основните статични положения, тактика и аскпекти на мача. Интересното е, че аз съм максималист, а Наско е реалист при определянето на целите. В това отношение се допълваме и вярвам, че сме добър тандем и имаме какво да дадем на отбора.

В предишния полусезон например бях убеден, че ще се борим за първото място, но Наско ме приземи леко и съвсем правилно прогнозира, че ще сме в битката за топ 5.

Ще имате ли тренировъчен лагер в Анталия? ;)

Георги: До Анталия не сме стигнали още, но участвахме в няколко благотворителни турнира, включително и в Сърбия за обиграване на състава на международна сцена и сме доволни от показаното от момчетата.

Отразяват ли се футболните страсти на работата ви? Пречи или помага футбола на програмирането на софтуер за автомобили?

Наско: Футболът те учи на дисциплина, отдаденост, отговорност към другите. Ставаме по-добри екипни играчи. Най-голямата ми радост е, че ние сме изградили среда и приятели, на които разчитаме не само в работата, но и в живота.

Гледаме заедно мачове, по време на Световното например бяхме почти всеки ден заедно след работа. За нас е много ценно също, че има колеги, които не играят футбол, но идват да ни подкрепят по време на важните срещи. Със затоплянето на времето агитката на ECS винаги става по-голяма.

Георги: Категорично помага. Прецизното планиране и добрата стратегия са двигателят и в работата ни, и във футбола. Математиката много помага и за двете, повярвайте ми.

Когато сме на терена, няма значение кой на каква позиция е и в кой отдел, всички играем заедно. После, в офиса, общите преживявания на терена ни помагат да общуваме още по-лесно помежду си, без значение каква е длъжността ни. Знаем, че сме един отбор и това усещане е супер ценно.

А отворени ли сте за трансфери?

Георги: О да, всеки добър софтуерен инженер може да стане част от отбора, когато сe присъедини към компанията. Възможностите, които имаме в професионален план, и приятелската среда са може би най-ценното предимство на Bosch ECS. И добрият футболен отбор, разбира се ;)

Вижте още за техните умения на терена:


Материалът е предоставен от Българска Асоциация Мини Футбол.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО