Независимо дали решават сложните научни въпроси, свързани със света на атомите или безкрайността на Космоса, учените и изследователите по света се нуждаят от гъвкави и мощни компютърни системи. За да посрещне тези нужди, компанията NVIDIA непрекъснато усъвършенства своите специализирани GPU.

Представената през тази година архитектура NVIDIA HGX HX100 (с кодово име Hopper) е значителен скок напред по отношение на изчислителните възможности и съвсем наскоро беше реализирана под формата на система, която може да се поръча, в лицето на Dell PowerEdge XE9680. Това е и първата машина на американския производител с осем NVIDA H100 Tensor Core GPU, свързани помежду си чрез NVIDIA NVLink. Сред приложенията на такъв компютър са машинният превод, изследвания в областта на химията и биологията, симулации и изследвания в аеронавтиката, земеделието, климата, енергията и производството.

Повече за NVIDIA HGX HX100

Осемпроцесорната архитектура Hopper включва комплект от осем GPU H100 Tensor Core и четири шини NVSwitch от трето поколение. Всеки от графичните процесори разполага с по четири връзки NVLink от четвърто поколение, всички от които са свързани към NVSwitch. По този начин между осемте процесора се образуват четири независими магистрали за обмен на данни, което позволява достигане на скорост при двупосочна комуникация от 900 GB/s - повече от 14 пъти над пропускателната способност на PCIe Gen4 x16.

Производителността при изчисления с плаваща запетая на архитектурата NVIDIA HGX H100 с осем процесора е цели три пъти по-висока в сравнение с тази на предишното поколение HGX A100!

Снимка: NVIDIA

Без съмнение NVIDIA H100 е най-усъвършенствания GPU в света, доказателство за което са скорошните рекорди в теста за производителност MLPerf AI training. Той включва 80 милиарда транзистора и основни подобрения за ускорение на AI, HPC, пропускателната способност на паметта и шините.

H100 е сърцето на AI центровете, които организациите използват, за да обработват и оптимизират големи набори от данни, за да получат значими тенденции и да ускорят своя бизнес. GPU-то включва Transformer Engine и четвърто поколение връзки NVIDIA NVLink, за да ускори задачите от екзаскаларен мащаб (квинтилион операции с плаваща запетая в секунда).

Всяка система на базата на NVIDIA HGX H100 включва четири или осем Hopper GPU за максимална AI производителност и е 3,5 пъти по-енергийно ефективна в сравнение с предишното поколение, което спестява разходи за разработка като същевременно ускорява научните открития.

Снимка: NVIDIA

Върхова производителност за AI и HPC задачи

Новата система Dell PowerEdge XE8640 разполага с четири Hopper GPU и дава възможнсот на бизнесите да разработят, обучат и внедрят AI и модели за машинно самообучение. 4U системата XE8540 осигурява по-висока производителност при обучение на изкуствен интелект и подобрени възможности с до четири PCIe Gen5 слота, NVIDIA Multi-Instance GPU (MIG) технология и NVIDIA GPUDirect Storage поддръжка.

Dell PowerEdge XE9680 и XE8640 ще бъдат налични през първата половина на 2023 г.

Клиентите могат да изпробват NVIDIA H100 GPU в Dell PowerEdge сървърите чрез платформата NVIDIA LaunchPad, която предлага безплатно преживяване от първа ръка и дава на компаниите достъп до най-новия AI хардуер и софтуер на NVIDIA.

За повече информация за продуктите на NVIDIA за високоскоростни изчисления и приложения за изкуствен интелект можете да се обърнете към официалния дистрибутор АСБИС България.

Снимка: NVIDIA


Материалът е предоставен от NVIDIA.