Yettel България ще оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявеното придобиване на "Булсатком", водещия доставчик на платена телевизия в България, от страна на "Юнайтед груп", собственик на "Виваком".

Yettel припомня, че КЗК вече разследва скритото придобиване на контрол върху "Булсатком" от страна на "Виваком", извършено без необходимото разрешение и при евентуално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията. С обявяването на сделката всички съмнения, че това е скрито придобиване на "Булсатком" от "Виваком" в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, се потвърдиха, въпреки че в изявления до медиите "Виваком" нарече искането за забрана на сделката "необосновано", "безпочвено" и "абсурдно".

Това придобиване би създало безпрецедентна доминираща позиция за една телекомуникационна компания на пазара на телевизионни услуги и значително би навредило на конкуренцията при други като интернет, фиксирани и мобилни телефонни услуги. То ще доведе до недопустима концентрация на особено висок пазарен дял - един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет.

Призоваваме българските отговорни институции да защитят потребителите от сериозните вреди, които тази сделка би причинила, и да запазят принципа на равнопоставеност на пазара. Ние ще продължим да използваме всички законови средства, за да предотвратим изкривяването на конкуренцията.

Съдържание на: Yettel
ИЗБРАНО
ИЗБРАНО