Пазарът на лаптопи постоянно се променя, а в него не липсва появата на изненадващи устройства. Може би най-интересният преносим компютър, който дебютира през 2020 година е Huawei MateBook X Pro. Той е едновременно стилен, тънък, компактен, но и с мощен хардуер. Най-големият му коз обаче е 13,9-инчовият му дисплей, който идва със 100% sRGB покритие. Какво означава това и защо Huawei MateBook X Pro е толкова интересен ще разберете в редовете по-долу.

Вижте как изглежда Huawei MateBook X Pro >> >> >>

Хардуерни възможности

Да започнем от характеристиките на устройството. Huawei MateBook X Pro разполага с процесор Intel Core i7 от най-новото 10-то поколение. Оперативната RAM памет е 16GB, а свободното вътрешно пространство е поверено на SSD с капацитет от 1 терабайт. Последното гарантира моменталното зареждане на операционната система и бързото стартиране на всяка една програма.

В компактният лаптоп е поместена дори видеокарта - NVIDIA GeForce MX250 с 2GB GDDR5 памет.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

За звука отговарят четворни високоговорители с 360° звуков сигнал. Интегрираният микрофон пък може да улови гласът ви дори да се намирате на 4 метра от устройството.

Огромна похвала заслужава батерията и зарядното. Лаптопът се зарежда посредством USB-C интерфейс. Така на практика може да използвате едно и също зарядно и за телефон и за лаптоп.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Батерия е с капацитет от 56 Wh и е вградена в тънкия корпус. Тя осигурява до 13 часа видео възпроизвеждане с едно зареждане. Ако използвате лаптопът само за сърфиране в интернет, то разполагате с 11 часа преди да се наложи да свържете лаптопът отново със зарядното. При стандартно използване разполагате с около 15 часа.

Huawei MateBook X Pro може да се използва до 6 часа с едно 30 минутно бързо зареждане.

Зарядното поддържа и технологията SuperCharge. Това означава, че ако смартфонът ви поддържа SuperCharge, като Huawei P30 Pro, Huawei P40 Pro и др., то зареждането им през зарядното на лаптопа става повече от бързо, а разликата е доста осезаема.

Лаптопът е с метален корпус с изящна и прецизна CNC изработка. Дебелината му е едва 14,6 мм, а теглото му е само 1,33 кг.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дисплеят

Екранът определено е нещото, с което Huawei MateBook X Pro изпъква доста пред другите лаптопи. Дисплеят е 13,9-инчов и с 3К резолюция (3000 x 2000 пиксела). Той е почти безрамков, със забележително съотношение от 91% между екрана и корпуса. Козовете обаче не продължават до тук - екранът на Huawei MateBook X Pro е сензорен. От личен опит бих споделил, че това особено удобно, ако сте навън и нямате мишка под ръка.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дисплеят е със 100% sRGB обхват на цветова гама. Това ви гарантира изключително точни и живи цветове. Ако се занимавате с професионален графичен дизайн или сте художник, то няма по-добър избор за вас.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Вграденият сензорен екран на Huawei MateBook X Pro ви позволява да местите, увеличавате, избирате и работите по-интуитивно и ефективно. Сега дори можете да плъзнете надолу с три пръста, за да заснемете бързо екрана, без никакво усилие.

Екранът може да се наблюдава от големи ъгли без това да нарушава значително качеството на картината, което отново е белег за качеството на дисплея.

Софтуер

Huawei MateBook X Pro идва с инсталиран Windows 10. Към него може да поръчате и оригиналния Office пакет, но устройството изненадва с приложението Huawei Share.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Само с едно докосване, вашият смартфон и лаптопът ще се свържат в "Едно" супер устройство, дори и без интернет връзка. Това става чрез приложението Huawei Share. След свързване, екранът на смартфона ви ще се появи на лаптопа. Така можете лесно да местите и управлявате файлове по между им, докато разменяте съобщения с колеги от телефона си, използвайки същите клавиатура и мишка. Тази Мултиекранна колаборация е страхотна функция на Huawei Share, която улеснява живота ви.

Сигурност

Huawei MateBook X Pro е един от най-сигурните и надеждни лаптопи, дебютирали до сега на пазара.

Една от основните заслуги за това има камерата, която е скрита в клавиатурата. Тя изкача, единствено при необходимост, а през останалото време остава вътре в корпуса на лаптопа и не може да ви заснема.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Предишни снимки показват, че дори хора като Марк Зукърбърг поставят лепенки на своята камера. В Huawei MateBook X Pro няма нужда от лепенки, които да загрозяват дисплея, заради хитро разположената камера.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Това не е всичко. Стартовият бутон на лаптопа разполага със скенер за пръстов отпечатък. Ако решите, може да ползвате пръстовия си отпечатък, вместо парола и така само вие да може да включите лаптопа си. 

Впечатления след интензивна употреба

Въпреки своя тънък и компактен дизайн и стилен външен вид, Huawei MateBook X Pro се оказва мощна машина. С нея например може да играете игри, като най-новата FIFA 20 с максимални настройки.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Лаптопът обаче е много по-ценен за графични дизайнери и художници. Заради своя изключителен екран и добър хардуер работата с Photoshop е изключително лесна. Както виждате и от снимките в ревюто, към устройството може да се свързва таблет, а рисуването във висока резолюция е безпроблемно.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Huawei MateBook X Pro е много удобен и заради компактните си размери. Работата от вкъщи позволява по-динамичен начин на живот, но благодарение на компактния и лек лаптоп вие може да вършите своите задачи от всякъде, където има интернет. За това естествено помага и мощната батерия, издържаща около 15 часа.

Huawei MateBook X Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

След двуседмична употреба мога да кажа, че Huawei MateBook X Pro е идеалният избор всички, обичащи да пътуват и да живеят по-динамично; лаптопът е идеален и за всички, за които наличието на добър екран е от голямо значение. На практика устройството е перфектната комбинация от стил, компактност и върхови характеристики.

Освен MateBook X Pro, Huawei имат още няколко любопитни лаптопа. Те също са от серията MateBook и предлагат много от върховите технологии в MateBook X Pro. В гамата може да откриете скритата камера, мощен хардуер, технологията Huawei Share, сензор за пръстов отпечатък и други. Повече за лаптопите на Huawei може да научите тук >>>

 

*материалът съдържа продуктово позициониране