Учени от Xerox са разработили токопроводящи мастила, откриващи възможност да се нанасят електронни схеми практически на всяка повърхност, включително тъкан, пластмаса или полимери. Благодарение на тази разработка става възможно става възможно печатането на схеми по дрехите, без това да увеличи значително теглото им, пише VentureBeat.

В основата на новите мастила лежи сребро, което както е известно провежда електрически ток. Температурата на топене на среброто е около 1000 градуса, но в този случай такава температура не е нужна. Разпрашаването на иновационните мастила на Xerox става при температура 140 градуса, което е по-ниско даже от топенето на някои полимери.

Новите мастила на Xerox все още нямат название, но вече се водят преговори за доставка с производителите на електроника. Работното название на мастилата е „Сребърен куршум“. Проводящите мастила на Xerox ще позволят в бъдеще да се появят съвсем нови и различни от досегашните устройства. При това, те ще могат да се печатат даже в домашни условия, без използване на скъпо оборудване.

пълен текст: PCWorld.bg