AMD добавя значими нови характеристики към видео драйверите ATI Catalyst, които управляват графичните карти Radeon. Днес компанията пуска версия 10.2 на набора от драйвери, а през следващия месец ще излезе 10.3, стана ясно от телефонна пресконференция.

Върху пет основни характеристики акцентира AMD при представяне на ATI Catalyst 10.2. Най-главната от тях е CrossFireX Profiles - приложните профили се отделят от 3D драйвера в самостоятелен .XML файл, който може да се ъпдейтва от AMD, а потребителите да го свалят и инсталират по всяко време. Характеристиката CrossFireX Re-Architecture няма да може да се използва веднага, но тя е много важна за бъдещите Accelerated Processing Units (APUs), обявиха от компанията. Тя премахва Multi-GPU кода от 3D драйвера и го поставя в нов Multi-GPU драйвер, като ще осигури общ ATI CrossFireX алгоритъм за Direct3D и OpenGL API-та и всички графични продукти.

Ultra Low Power State пък ще позволи на потребителите да задават много ниска тактова честота на втората видеокарта в конфигурация CrossFireX, коато тя не се използва, за да спестят енергия. Този режим се нарича Desktop Mode, докато при 3D Mode и двете карти автоматично работят на пълния си потенциал. Чрез характеристиката CrossFireX Eyefinity всички групи от дисплеи ще могат да се възползват от предимствата на технологията CrossFireX.

Петата функция в драйверите 10.2, DisplayPort Audio, осигурява качествено аудио изживяне, когато се използва DisplayPort монитор със стерео говорители. Шест нови характеристики ще добави AMD във версия 10.3 на драйверите ATI Catalyst.

Това са:
Catalyst Mobility - за лаптопи;
Eyefinity - Bezel Correction - за по-добро конфигуриране на дисплея;
Eyefinity - Per-Display Controls - позволява контрол на цвета, яркостта и контраста на всеки монитор поодтелно;
Eyefinity - Multiple Groups - за създаване на повече от една Eyefinity групи от дисплеи;
Eyefinity - Display Configuration Switching - за допълнителен контрол на Eyefinity групите;
3D Stereoscopic Support - ще позволи извеждане на стерео изображения (ляво и дясно) при 120Hz или 60Hz на око.

Драйверите ATI Catalyst 10.3 ще бъдат достъпни през март.