Прием по случай началото на дейността на Международната Академия за обучение по киберразследвания в София ще се състои днес от 19.00 до 21.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Академията е новосформирано сдружение с нестопанска цел, създадено от професионалисти с дългогодишен опит в борбата с компютърните престъпления, и е плод на тяхното желание да споделят натрупаните опит и знания при изграждането на солидна платформа за обучение в тази област, посочват от МВР.

Международна академия ще обучава полицаи и магистрати в борбата с компютърните престъпления. Това съобщиха на БТА от Управителния съвет на организацията.

Целта на академията е да запознае разследващите, съдиите и прокурорите как да разследват този вид престъпления и как да оценяват електронните доказателства. При по-висока разкриваемост на тези престъпления се очаква да намалеят загубите на индустрията, както и да бъде създадена сигурна бизнес среда в интернет.

Академията е новосформирано сдружение с нестопанска цел, създадено от професионалисти с дългогодишен опит в борбата с компютърните престъпления. Първият проект на организацията е получил финансовата подкрепа на фондацията "Америка за България", чиято основна дейност е насочена към развитието на обучение на представители на съдебната власт и правоохранителните органи у нас в сферата на борбата с високотехнологичните престъпления. Тези обучения ще бъдат осъществявани със съдействието на експерти от България, Европа и САЩ.

Сред учредителите на академията са Албена Спасова - преподавател по информационна сигурност и европейско право университета в Лил (Франция), Явор Колев - началник на сектора "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП, Георги Колев - председател на Софийския градски съд, следователи, прокурори и съдии.