Поредният срив в системата за издаване на нови лични документи с биометрични данни, изработена от “Сименс“, е довел до разбъркване на снимки и самоличности в масивите на МВР, научи “Сега“. Заради грешки в софтуера снимките на едни граждани се свързват с данните на други, което налага цялата процедура по подаване на заявление да се мине от потърпевшите наново.

От такъв проблем се оплакаха няколко души, подали заявленията си в столичните VI и VIII РПУ. В този сценарий попаднал млад столичанин, който в събота отишъл да провери в КАТ-Дървеница защо се бави издаването на новата му шофьорска книжка, след като срокът за отпечатването й е изтекъл. Документите са подадени в края на април - едновременно за лична карта и книжка.

“В КАТ ми обясниха, че заради проблем в системата към моите данни се появява снимка на доста по-възрастен мъж и заради това ще ме снимат отново“, разказа софиянецът. “Проблемът е при нас, не се притеснявайте“, любезно обяснили от “Пътна полиция“. Тъй като вината за разкарването и забавянето е тяхна, обещали книжката да е готова в понеделник след обяд.

Историята обаче не приключва дотук въпреки обещанието, че проблемът ще бъде отстранен веднага. Няколко часа по-късно човекът отива да си вземе личната карта в паспортната служба на VIII РПУ, но служителите там открили, че отново има разминаване между снимката и неговите данни. Тук обаче личната карта вече била изработена. За да се изчисти всичко, картата била унищожена, а гражданинът пак е трябвало да се подпише и да бъде сниман за новия документ.

От МВР вчера потвърдиха за грешка в системата, но по думите им ставало дума за “изолирани случаи“. Не е ясно обаче колко души са пострадали досега и дали и за в бъдеще няма да има подобни обърквания. От МВР увериха, че вече всичко е наред и процесът на работа е нормализиран.

От “Сименс“ пък заявиха пред “Сега“, че нямат информация за такива случаи.