Задържаният от американските спецслужби 12 участник в руската "шпионска мрежа" - Алексей Каретников е бил депортиран от САЩ за нарушение на имиграционното законодателство, съобщава Dni.ru.

На руснака е забранено в бъдеще да стъпва на американска земя - 23 годишният "руски шпионин" е работел в Редмънт (Сиатъл, Вашингтон) в щабквартирата на Microsoft, където се е занимавал с тестване на софтуерни продукти, според изявлението на федералната служба.

Официален представител от департамента по вътрешна сигурност на САЩ, е съобщил, че Каретников е бил задържан на 28 юни в Сиатъл, а на 12 юли имиграционния съд е постановил да бъде изгонен извън пределите на страната със забрана за по-късно влизане. Американските държавни служби не са предявили никакви официални обвинения.

Според ФБР, руснакът е бил под наблюдение от момента на идването си в Америка през октомври 2009 г. Няма информация дали с него е била и жена му, а според в. "Комсомолска правда", Алексей Каретников доброволно се е съгласил да бъде депортиран.

"Шпионски скандал" между двете държави се разрази в края на юни, когато американската прокуратурата повдигна обвинения срещу 11 души, работили за Руската служба за външно разузнаване, уточнява "РИА Новости", миналият петък десет от тях бяха разменени за четирима души, задържани в Русия за шпионаж в полза на западни разузнавателни служби.