Европейската комисия ще проучи дали американският компютърен гигант IBM е нарушил правилата на ЕС за защита на конкуренцията на мейнфрейм пазара (мощен компютър, използван за изпълнение на големи изчислителни операции - бел. ред.), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
   
Ако Комисията признае IBM за виновен, то на компютърния гигант могат да бъдат наложени глоби за стотици милиони евро, каквито вече бяха определени на Microsoft и Intel заради нарушаване на правилата за свободна конкуренция.

Комисията "реши да започне официално разследване срещу IBM по две отделни дела за предполагаемо нарушаване на антимонополните правила на ЕС, свързани със злоупотреба с доминиращата пазарна позиция. Двете дела са свързани с поведението на IBM на пазара на мейнфрейм компютри", уточни ЕК.

Европейската комисия трябва да провери дали е спазено правилото, според което никоя компания не може да използва доминиращата си позиция на даден пазар, за да блокира достъпа на конкурентни компании.
   
T3 и Turbo Hercules (Турбо Херкулес) - две компании, разработващи софтуер за мейнфрейм компютрите на IBM - обвиняват американския гигант, че "обвързва" продажбата на този тип компютри с използването на собствен софтуер, което в крайна сметка изтласква конкурентите от пазара, посочи Комисията.

По второто дело трябва да се установи дали IBM манипулира пазара на поддържащи услуги за мейнфрейм компютри, като монополизира доставките на резервни части. Ако бъде установено, че компанията е виновна, могат да бъдат наложени глоби, достигащи 10 процента от общия й оборот в световен мащаб.

През 2009 г. продажбите на мейнфрейм компютри в Европа са достигнали 3 млрд. евро, сочат данни на Еврокомисията.