Facebook участва в проектирането на нов хардуер. Това заяви Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на компанията, цитиран от Ройтерс. Социалната мрежа ще си сътрудничи с големи имена като Hewlett-Packard, Dell, Intel и други, за да стартира т.нар. "Отворен изчислителен проект", съобщи expert.bg.
Целта е да бъдат предложени спецификации и дизайн за енергоспестяваща техника, профилирана за поддържане на услуги в интернет, а информацията за тях да бъде свободно споделяна. „Това, което открихме с времето е, че много от нещата, които масово се произвеждат не са това, от което имаме нужда, или от което другите социални приложения имат нужда”, заяви Зукърбърг пред журналисти. Чрез споделянето на спецификациите за дизайн, той се надява да увеличи достъпността и търсенето на профилираните сървъри.
Технологията ще бъде приложена за сървърите на първия поръчково създаден дата център на Facebook. Досега социалната мрежа използва техника под наем. С повече от 500 млн. потребители, Facebook оспорва лидерската позиция на Google и Yahoo като най-добрите канали за реклама.
Техническата инфраструктура на сайт, който предлага толкова много съдържание, играе ключова роля за доброто функциониране на услугата. Според Facebook, новите сървъри ще бъдат 38 процента по-ефективни и ще струват 24 процента по-малко от стандартните продукти, използвани за същите цели.