Какво е общото между първия космически полет на Юрий Гагарин, осъществен преди 50 години, и изкуственото сърце, зъбните шини, безжичната бормашина и производството на колбаси? Всички те са продукт на усвояването на космоса, информира АФП.
Когато говорим за научен прогрес, най-честите ни асоциации са свързани с космическите открития и роботите, с телекомуникациите и GPS технологиите. Но куп други неща от съвременния ни бит са "паднали от небето", припомня агенцията, цитирана от expert.bg.
Технологиите, разработени от НАСА, са довели до 1600 нововъведения в други области, доста различни от първоначалното им предназначение. Същото важи и за Европейската космическа агенция (ЕКА), която е осъществила над 200 трансфера на технологии. Космическите изследвания са дали тласък най-вече при създаването на нови материали, като слънчевите панели например, с които се захранват космическите апарати и които широко се използват по света. Орбиталните станции използват също материали "с памет за формата си", сплав от титан, която в бита се превръща в рамки за очила, в хирургически инструменти или в тръбички, които се използват за отпушване на задръстени артерии.
Медицината доста широко използва алтернативното приложение на космическите технологии. Няколко генерации деца могат да благодарят на космонавтите за това, че бяха заменени досадните живачни термометри с други, които отчитат инфрачервеното топлинно излъчване. Болните от сърце също трябва да бъдат признателни на космическите совалки. Помпите за изкуствени сърца бяха свити до десетократно по-малки размери, благодарение на технологии, заимствани от разпределителните системи за горивото, инсталирани на тези апарати. А системите за пречистване на водата при дългосрочните космически мисии вдъхновиха създаването на преносимите апарати за хемодиализа.
Работните костюми, издържащи на високи температури, непромокаемите предпазни маски, системите за дишане в задимени пространства - всички тези неща днешните пожарникари дължат на космонавтите. А тяхната работа значително се облекчава от димните сензори по домове и офиси, разработени още през 70-те години на миналия век за мисията на "Скайлаб" в космоса.
Космическите технологии и до ден днешен спасяват животи чрез въздушните възглавници, монтирани в колите ни, които станаха задължителни в много страни по света. Сензорите, които предизвикват разтварянето им при удар, са чисто космически патент. Спътниците също дадоха своя принос, като върнаха 24-каратовите усмивки на много подрастващи по света. Свръхпрозрачните керамики, използвани за направата на почти невидими шини, също бяха разработени на базата на материали, използвани във военните сателити. А технологията, използвана от ЕКА за проследяването на течностите в телата на космонавтите, се използва в наши дни от испанските производители, за да измерят влажността в техните колбаси.