Apple е подала патентна заявка, свързана с хибриден дисплей, съчетаващ два типа технологии - E-Ink и течнокристална (LCD), които могат да са активни едновременно в различни секции от екрана, съобщи technews.bg.
Идеята е цветният LCD режим да се използва за гледане на динамично съдържание, напр. видео, а монохромният E-Ink да показва статичното съдържание - напр. текст, пише AppleInsider.com. Технически, хибридният екран ще се реализира чрез поставяне на полупрозрачния E-Ink панел над течнокристалната матрица (LCD) или OLED. Най-отгоре ще има сензорен панел, чрез който потребителят ще взаимодейства с устройството. Двата режима ще могат да бъдат едновременно активни в различни секции от екрана.
Патентната заявка на Apple носи името "Системи и методи за превключване между дисплей за електронна хартия и видео дисплей". Тя описва хардуер, който може селективно да превключва двата типа екрани. E-Ink дисплеите, наричани още „електронна хартия”, имат предимство, че не изискват задно осветяване, за да работят. Четенето на тях е по-лесно на пряка слънчева светлина.
Най-популярното устройство за четене на е-книги - Kindle на Amazon - използва именно E-Ink дисплей. Дисплеите от тип LCD (течнокристални) и OLED (органични светодиоди) са идеални за съдържание с висока резолюция и цветове. E-Ink, от друга страна, са идеални за статично черно-бяло съдържание, най-вече текст.
Apple предлага екран с множество съставни зони, в които може да се показва съдържание в двата режима - е-хартия и видео - по едно и също време. Подобен екран ще има независимо активирани подсветки, които ще осветяват съответните зони, когато е необходимо. Очаква се хибридният дисплей да намери приложение в нов модел iPad. Потребителите ще могат да превключват динaмично целия екран или части от него от пълноцветен режим в икономичен черно-бял режим за четене на текст и друго статично съдържание.