Продажбите на таблета на RIM BlackBerry PlayBook вече започнаха в САЩ, но първите отзиви от устройството едва ли ще се харесат на компанията. Мненията на тествалите първия таблет на канадците и първият, който използва платформата, базирана на операционната система QNX, се раздвояват главно заради липсата на клиент за електронна поща, календар и адресен указател, съобщи mobilebulgaria.
Това са функции, които могат да се използват с устройството, само ако към него през Bluetooth е свързан смартфон BlackBerry, и то с помощта на специален протокол, наречен BlackBerry Bridge. В ранните версии на платформата дори и той не е активен, така че за много потребители таблетът може да се окаже неизползваем, докато не дойдат необходимите софтуерни ъпдейти, а в момента такива биват пускани почти всеки ден.
Със сигурност изглежда странно, след като репутацията на RIM се основава на възможностите за работа с електронна поща на BlackBerry, първият таблет на компанията да не разполага с вградени такива възможности. Тествалите устройството смятат, че софтуерът му не е завършен и пускането му на пазара е преждевременно.
Положителни впечатления са оставили възможностите за многозадачна работа и възпроизвеждане на Flash и показване на HD съдържание върху външен екран, докато таблета се използва за други задачи - неща, които iPad не може. Все пак положението ще се промени през м. май, когато ще се проведе събитието BlackBerry World. За тогава компанията е подготвила немалко новини, свързани с продуктите й, и сред тях, според думите на шефа на RIM Джим Балсили в интервю за Bloomberg, ще има и новости за самостоятелен клиент за електронна поща за таблета.
Очаква се в началото потребителите на таблета да имат достъп до около 3000 нативни приложения, но през идните месеци броят им ще нарасне, тъй като компанията ще добави и възможност за работа с Java и Android приложения.
През тази седмица RIM попадна и по друг повод в новините. Заради интервю на съоснователя на RIM Майк Лазаридис за BBC. В него след поставен въпрос относно сигурността на системата и проблемите, които компанията има в страните от Близкия изток и Индия, Лазаридис грубо прекрати интервюто, като заяви, че въпросът е некоректен. Запис от конфузния момент можете да видите тук.