Apple е подала съдебен иск срещу за плагиатство на дизайна срещу Samsung Electronics, съобщава "Блумбърг", цитиран от в. "Дневник". Причина за заведеното дело е дизайнът на таблета Galaxy Tab и смартфона Galaxy S, който според Apple копира визията на нейните продукти iPad и iPhone.
"Samsung нарушава и патенти, свързани с начина на работата на устройствата си от серията Galaxy, сред които използването на различни жестове, както и патенти, свързани с правоъгълната форма на устройствата и цветовете им", твърдят от Купертино, Калифорния.
На 15 април Apple е завела делото именно в щата, в който се намира централата й. Таблетите и смартфоните от серията Galaxy използват софтуера на Google Android. "Те са създадени като точни копия на продуктите ни", твърдят от американската компания. Делото изправя един срещу друг двата най-големи производители на таблети в света във време, в което пазарът процъфтява.
Samsung е основен доставчик на чипове за iPhone и iPad на Apple, но това не пречи на изпълнителния директор на американците Стив Джобс да определя корейската компания като "имитатор". Galaxy Tab бе сред таблетите, споменати като копиращи, по време на представянето на iPad 2 през март тази година.
"Фактът, че най-новите продукти на Samsung приличат толкова много на iPad и iPhone не е просто съвпадение", смятат от Apple. Samsung е единствената компанията, която е пуснала конкуренти на всички водещи продукти на Apple в лицето на серията си Galaxy. Освен таблет, към нея е добавен и мултимедийният плейър Galaxy Player, който конкурира iPod Touch и отново залага на Android за операционна система.