Компанията Osram Sylvania показа прототип на LED крушка, който излъчва 1500 лумена (толкова светлина, колкото излъчва и една 100-ватова крушка с нажежена жичка) и консумира 14 вата. 75-ватовият еквивалент ще бъде наличен през юли, съобщи GreenTech.bg.
Още един производител, Switch Lighting, обяви собствен 100-ватов еквивалент, който произвежда 1700 лумена бяла светлина и ще е на пазара през четвъртото тримесечие. Тези анонси съвпаднаха с Конференция по осветлението, където бяха представени някои нови енергоспестяващи LED продукти.
От Osram Sylvania поясняват, че техният 100-ватов еквивалент ще дойде с формата на A19 и ще е с цветна температура 2700, подобно на традиционна крушка. Цветно-предавателният индекс, който е измерител на качеството на светлината, ще има стойност 80.
За крушката се дава гаранция 25 000 часа в режим на работа, което е 25 пъти повече от конвенционалната. Формата й е конструирана така, че да разпръсква светлината меко, което я прави подходяща за различни приложения – като лампа за бюро или нощна лампа. От компанията все още не са обявили цена, но наличният в момента 60-ватов еквивалент струва около $40.
Крушката на Switch Lighting има необичаен дизайн, за да осигури равномерна светлина и дълъг живот. Светлинните LED източници са с размер на монета и са разположени около ръба на крушката, вместо само на едно място. Също така крушката е снабдена с вътрешна охлаждаща система с течност. Компанията планира да пусне първите продукти през есента на цени започващи от $20 за 40 вата. Продуктите също така ще могат да бъдат върнати и рециклирани.
Наскоро и от Philips обявиха, че тяхната EnduraLED A21, която отдава светлина, еквивалентна на 75-ватова крушка, ще може да бъде закупена през четвъртото тримесечие за $40.
Специализираната в LED осветление Lighting Sciences Group също показа прототип на 100-ватова конвенционална крушка, който има за цел да елиминира прегряването, посредством активна охлаждаща система с въздух, движещ се около чиповете вътре в крушката. Той изглежда по същия начин като 60-ватовия си еквивалент, който в момента се пуска на американския пазар.
Производителите на осветителни тела изтъкват качеството на светлината и яркостта, за да направят LED осветлението привлекателна алтернатива на крушките с нажежена жичка и на флуоресцентните.