Apple направи няколко решителни крачки в посока по-добро изживяване на потребителите на устройствата на компанията, а най-значимата от тях бе представянето на новата услуга iCloud. Тя е напълно безплатна и ще замени струващата 99 долара MobileMe.
Съоснователят и шеф на компанията Apple Стив Джобс демонстрира пред около 5200 разработчици и журналисти и други нови услуги, които имат за цел потребителят да стига до файловете си с каквото и да е устройство за достъп до интернет, пише в. "Дневник".
iCloud позволява лесно синхронизиране на различно съдържание като музика, книги и снимки с всички i-устройства като iPhone, iPad, iPod Touch и персонален компютър Macintosh. Услугата не позволява слушането на музика директно от "облака". Вместо това, "когато си купите нов iPhone, просто въведете своето потребителско име и парола и цялото съдържание от старият телефон ще бъде свалено автоматично", обясни Джобс. iCloud синхронизира и календара на различните устройства, както и контактите, имейлите и т.н.
Новото предложение на компанията няма да бъде напълно функционално до есента, но Apple представи негова бета версия на магазина си "iTunes in the Cloud" (iTunes в облака). Компанията показа за първи път и още едно подобрение на онлайн магазина си iTunes Match - който подобно на Google Music позволява на потребителите да качат музиката си на сървърите на Apple и да я слушат (стриймват) директно през интернет, без да е необходимо да я свалят предварително. Цената й е 24.99 долара на година.
Компанията предлага на потребителите си да не качват сами съдържание, а да сканират харддисковете си и съдържанието им да бъде синхронизирано. Джобс обяви, че компанията вече има 54 млн. потребителя на Mac в цял свят, както и че Apple е продала 200 млн. iPhone, iPad и iPod Touch. Само през 2010 г. продажбите са над 25 млн. броя.
"Някои хора си мислят, че облакът е просто един голям компактдиск в небето. Мисля, че той е нещо много повече", каза Джобс. По думите му услугата ще е все по-важна "за онези, които искат да се освободят напълно от персоналния компютър". Това означава, че Apple вероятно залага на бъдеще, в което хората ще използват единствено смартфони и таблети и напълно ще пренебрегнат персоналния компютър. "Идеята за компютъра като дигитален разпределителен център се провали пред последните няколко години", допълни Джобс.
Компанията му е инвестирала внушителна сума в разработването на iCloud. Смята се, че само за специалния информационен център в Северна Каролина са вложени 1 млрд. долара.
На конференцията в Сан Франциско вицепрезидентът на Apple Скот Форстал съобщи, че новата версия на мобилната платформа iOS 5 ще се появи през есента. "Новата платформа iOS 5 включва повече от 200 нови функции, които ще станат достъпни за потребителите на iPhone, iPad и iPod touch още тази есен", се казва в комюнике на компанията, предаде БГНЕС. Активирането и обновяването на системата iOS ще може да става без включване към персонален компютър, както беше досега с мобилните устройства на Apple.