Привидно с Apple всичко е наред, но компанията, на която всички завиждат, може да се срути, поради своята затвореност Въпреки високите ръстове в продажбите и печалбите, Apple е изправена пред неминуема гибел. Във формулата за успех на компанията от Купертино има разминаване, което може да я погуби, твърди известният анализатор Пол Хокман, технически директор на предаването Today по NBC.
Apple ще бъде погубена от затворената екосистема, поясни Хокман в речта си на конференцията "Forward with Ford 2011" в Диърборн, Мичиган. Затворената система на Apple предполага, че магазините за приложения се намират под контрола на компанията, а в устройствата се използват операционни системи, разработени от самата Apple. За работа с мобилните продукти компанията предлага също собствен софтуер като iTunes и т.н. Хокман счита, че подобен модел, както и всяка друга затворена система, няма бъдеще.
"Apple е в голяма беда. Тя седи на сандъци с пари, но основата на компанията е затворена система. А светът на живите организми и историята ни показват, че затворените системи не оживяват”, казва експертът.
Затворената екосистема на Apple е критикувана много пъти досега - например, когато компанията се отказа да пусне в App Store приложения на известни доставчици, вкл. браузъра Opera Mini, или пък когато забрани използването на популярни технологии от рода на Adobe Flash, опитвайки се да оформи пазара според своя интерес.
Самата Apple вярва, че именно тоталният контрол над своята екосистема и затворената собствена операционна система са й позволили да пусне настоящите успешни продукти iPhone и iPad.