Американската компания е подала иск в Международната търговска комисия в САЩ, в който иска институцията да се произнесе по проблема.

Най-голямата американска технологична компания по пазарна капитализация води подобни дела и с корейската Samsung, която обвини в копиране на дизайна на продуктите си. Този път обаче усилията на адвокатите на Apple са насочени срещу един от най-големите й конкуренти - производителят на Android и Windows Phone 7 смартфони HTC.

Тайванската компания веднага отрече обвиненията. "Смаяни сме от факта, че Apple се обърна към конкуренцията в съда, а не на пазара", коментираха от HTC в официално изявление до медиите.

Успехът на Apple след пускането на продукти като смартфона iPhone и таблета iPad обаче натегна отношенията между компанията и конкурентите й, особено що се касае до опазването на авторските им права за определени технологии.

През миналата година Apple подаде друг иска срещу HTC, като обвини тайванската компания в нарушаването на поне 20 патента. Тази стъпка принуди HTC да контраатакува и Apple бе обвинена в нарушаване на патенти на тайванците.