"Таблетът Galaxy Tab 10.1 ще бъде пуснат в продажба днес в голяма верига специализирани магазини в Холандия", съобщи Тамара Вилиани, говорителка на южнокорейската група в Холандия. Вилиани допълни, че таблетът ще може да се купува в повече обекти от търговска мрежа след 23 август.

Apple поиска таблетът Galaxy Tab 10.1 да бъде забранен, заедно с други два модела таблети и три типа многофункционални телефони с марката Samsung, на заседания на съда в Хага в сряда и четвъртък миналата седмица. Хагският съд трябва да обяви решението си до 15 септември.

Според говорител на съда Apple иска с тази процедура да сложи край на объркването, което цари, между нейните продукти и продуктите на Samsung, който американската компания обвинява в кражба на патенти. Говорителката на Samsung в Холандия не пожела да коментира отражението, което би имало пускането в продажба на спорния таблет в Холандия, върху делото, което тече.

"Независимо какво ще бъде решението, ние можем да продължим търговската си дейност, така както сме я планирали до 13 октомври", заяви лаконично г-жа Вилиани, очевидно имайки предвид срока от четири седмици след датата на обявяване на решението, с който Samsung би разполагал, за да изтегли продуктите си, ако съдът отсъди в полза на Apple.

На 9 август висш съд в Дюселдорф (Германия) реши да забрани продажбата на Galaxy Tab 10.1 в цяла Европа (без Холандия). На следващия ден Samsung обяви намерението си да обжалва това решение.