Нови изследвания потвърждават препоръките на американския регулатор към пациентите с имплатирани медицински устройства да държат мобилните телефони и смартчасовници най-малко на петнадесет сантиметра от тялото си, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", на което се позова БТА.

След съобщенията за влияние на електронните устройства върху имплантите, изследователи от Центъра за устройства за радиологично здраве в САЩ проучиха връзката и публикуваха резултатите в специализираното издание "Харт Ритъм" на дружеството "Сърдечен ритъм", дружеството по сърдечна електрофизиология и дружеството по педиатрична и конгенитална електрофизиология в САЩ.

"Направихме преглед на публикациите, описващи вероятността някои по-нови модели смартфони, смартчасовници и други електронни продукти с висока сила на магнитното поле временно да засягат нормалното функциониране на имплантирани медицински устройства като пейсмейкъри и дефибрилатори. Въз основа на прегледа решихме да извършим собствени измервания за потвърждение и подходящи препоръки за пациенти и потребители", каза ръководителят на изследването Сет Сейдман.

Той и колегите му са тествали магнитните полета на всички модели iPhone 12 и смартчасовници Apple Watch 6 на различни разстояния от имплантираните медицински устройства. Изследователите са установили, че при всички телефони и часовници от тези серии статичното магнитно поле е доста над 10 G при близко разстояние, което е достатъчно, за да повлияе на работата на медицинските устройства. При разстояние от и над 15 сантиметра обаче устройствата не се повлияват.