Акциите на китайската компания Baidu поскъпнаха с над 13%, след като компанията потвърди, че е на път да представи свой собствен чатбот, който може да работи в стила на популярния ChatGPT. Според служители на компанията, новото решение се очаква да дебютира още през март.

Акциите на Baidu достигнаха най-високата си стойност от три месеца насам. Компанията съобщи, че услугата ще се нарича Wenxin Yiyan или Ernie Bot на английски език. Разработчикът обещава да завърши вътрешните тестове навреме за премиерата на технологията за изкуствен интелект през март. Макар че преди това медиите съобщиха за бота на Baidu, позовавайки се на анонимни източници, сега данните са съвсем официални.

Baidu е един от най-големите софтуерни разработчици Китай и възнамерява първо да интегрира Ernie в основните си услуги за търсене. Инструментът ще позволи на потребителите да получават резултати в "разговорен" стил - същата функционалност, която на теория има чатботът ChatGPT на OpenAI, въпреки че интеграцията му в услугите за търсене все още предстои. Известно е, че Microsoft възнамерява да го интегрира в търсачката Bing.

Според Bloomberg, Baidu вече е похарчила милиарди долари за изследвания в областта на изкуствения интелект. Нейната система за машинно обучение Ernie се обучава върху огромни масиви от данни в продължение на няколко години и ще бъде в основата на Ernie Bot.

Все повече играчи се включват в надпреварата. Освен OpenAI Google представи на широката общественост свой собствен бот Bard, базиран на езиковия модел LaMDA, като е възможно решението да бъде интегрирано в търсенето и други услуги.