Разследващият журналист Кен Клипенщайн от Intercept разкрива, че Amazon работи върху приложение за вътрешни съобщения. Целта на апликацията е да улесни комуникацията между работниците, но междувременно залага на силна цензура, съобщава EuroNews.

Разработчиците на софтуера са изготвили списък със забранени думи. Те най-често са свързани с условията на труд и включват "синдикат", "тоалетни", "повишаване на заплащането", "робски труд" и "справедливост".

Компанията на втория най-богат човек в света стана известна с това, че не позволява на работниците си да ползват тоалетните, когато поискат. Дори шофьорите на компанията често трябва да уринират в бутилка, докато управляват бусовете на Amazon.

Фразата "това е притеснително" също попада в списъка със забрани.

Сред подлежащите на цензура думи са още: "ваксина", "робот", "достойна заплата" и дори "свобода".

Говорител на Amazon каза пред Intercept, че списъкът със забранени думи "все още не е одобрен и може да се промени значително". Според компанията има възможност приложението да не бъде пуснато в употреба.

Разкритието обаче хвърля светлина върху вътрешният свят на Amazon и дистопичните пропорции на контрола върху работещите.