Генерал-лейтенант Ричард Г. Мур от военновъздушните сили на САЩ заяви, че юдео-християнските ценности на Америка ще направят нейният изкуствен интелект по-добър и етичен, съобщава в. "Вашингтоон поуст".

Военният участваше в събитие, организирано от консервативния мозъчен тръст Hudson Institute във Вашингтон. Там Мур говореше за взаимовръзките между Пентагона и AI.

"Независимо какви са вашите вярвания, нашето общество е юдео-християнско и ние имаме собствен морален компас", каза Мур пред събралото се множество. Той допълни, че бъдещето на AI оръжията ще зависят от това "кой играе по правилата на войната и кой не".

Забележките на генерала бяха насочени към Китай, макар той да не наименува азиатската страна по име. Въпреки това заяви, че има общества с други ценности, които са много по-различни от американските.

Експертите обаче разкритикуваха думите на генерала. Ценностите на обществото рядко имат пряко въздействие към военните технологии.

"Обществото пуснало атомната бомба над Хирошима и Нагасаки също е било юдео-християнско", напомнят някои в Twitter.

"Западните/християнските основи на AI са част от НАЙ-ЛОШИТЕ ПРОБЛЕМИ, КОИТО ТОЙ ВЪПЛЪТНЯВА", написа в социалната мрежа ученият Деймиън Уилямс. 

 

Според Futurism историята е показала, че САЩ трудно биха направили морален компромис и биха заложили на меко казано спорни технологии, ако те ще им помогнат да спечелят дадена война.