Ентусиасти-разработчици пуснаха бета версия на незавършен джейлбрейк, който позволява на също толкова ентусиазирани потребители да стартират операционна система Android на смартфони iPhone, предава technews.bg.

За целта екипът на Correlium използва джейлбрейк-експлойт Checkra1n, който дава достъп до зареждащия модул на стари епълски смартфони. В момента решението Project Sandcastle работи на iPhone 7 и iPhone 7 Plus, на които може да се инсталира частично работеща версия на Android.

След подобна инсталация много хардуерни компоненти не функционират. Сред тях са камерата, Bluetooth модулът, графичният чип, аудио-изходът и др. Но екранът, Wi-Fi и USB работят нормално.

В допълнение, Project Sandcastle поддържа файловата система APFS само в режим на четене, докато системата от "трети страни" е инсталирана на отделен дял, без да засяга iOS. Така че това е много ранна версия на софтуера.

Не за първи път ентусиасти се заемат със задачата да пуснат Android на iPhone. През 2010 г. същият екип, който в момента работи по Project Sandcastle, се опита да портира платформата на Google за iPhone 2G.

Бета версия на новото решение е достъпна за свободно изтегляне от уебсайта на Project Sandcastle, но освен за експериментални цели, едва ли би имала друго предназначение. Изходният ход на софтуера е публикуван в GitHub.