Според прогнозите на известния експерт от Bloomberg Марк Гурман, iPhone 14 ще има възможност да изпраща текстови съобщения до службите за спешна помощ чрез сателит - там, където не са налични конвенционални мобилни комуникации.

Трябва да се отбележи, че преди това в мрежата се появиха слухове, че iPhone 13 също ще може да се свързва със сателити, но това така и не се случи. Въпреки това съществува възможност iPhone 14 да бъде оборудван със специален модул. Ако такова решение бъде реализирано, то вероятно ще има ограничена функционалност.

"Технологията ще позволи на потребителите да изпращат текстови съобщения до службите за спешна помощ чрез сателитни мрежи и да съобщават за произшествия" - заявява Гурман. Днес вече съществуват устройства с подобна функционалност, но те са доста тромави - може би Apple е намерила начин да миниатюризира технологията до степен, в която да може да се използва в смартфони.

Най-старите и доказани системи за спътникови комуникации като Globalstar са не само тромави, но и самите спътници са в орбита на повече от 1000 км. над Земята и използват остаряла технология, базирана на CDMA. Правилата започнаха да се променят с появата на системи като Starlink, които разполагат със стотици, дори хиляди евтини сателити в ниски земни орбити само на няколкостотин километра от планетата.

Както съобщава PC Mag, компании като Lynk и AST вече работят по мрежи, които могат да предоставят на обикновените смартфони сателитни комуникации, но масовото внедряване на технологията все още е доста далеч. Компаниите водят преговори с мобилни оператори, за да осигурят възможност за повсеместни комбинирани комуникации в бъдеще. По-специално Lynk планира да осигури глобално покритие едва до 2025 година.

Що се отнася до iPhone, засега компанията работи с конвенционалните модеми на Qualcomm, като същевременно изгражда свои собствени решения. Очаква се те да се появят в смартфоните най-рано през 2023 или 2024 година. Ако Apple вече работи предварително и има договори с оператори като Lynk или AST, може да оптимизира модемите за конкретен доставчик на услуги. В такъв случай е възможно компанията наистина да има смартфони, съвместими със сателити, но не по-рано от 2025 година.