Неотдавнашният материал на Bloomberg за усилията на Apple да разработи собствен модем продължи, тъй като редовният колумнист Марк Гурман реши да се съсредоточи върху други подобни инициативи. Apple е готова да усъвършенства не само собствените си процесори и дисплеи, но и да създава акумулаторни батерии и сензори за изображения за фотоапарати.

Философията на компанията в тази област е много ясна, както обяснява източникът: колкото повече контрол има върху създаването на собствената си компонентна база, толкова повече може да я подобри и да се отличи от конкуренцията. Естествено, Apple няма да произвежда свои собствени компоненти, но ще може да влияе върху много елементи на собствената си екосистема, подчертавайки своята уникалност в общата маса от типични решения.

Процесорите на Apple за смартфони, таблети и персонални компютри, както е убеден Марк Гурман, в обозримо бъдеще ще преминат към 2nm производствена технология. Фамилията M3 ще включва чип със суфикс Ultra, последван от фамилията M4. Освен усилията на Apple за създаване на собствен модем и контролер за Wi-Fi и Bluetooth, които ще заменят съответните продукти на Qualcomm и Broadcom, специалистите на компанията работят и по редица други инициативи за създаване на собствени компоненти.

На първо място това са MicroLED дисплеите, които ще дебютират в Apple Watch, но по-късно ще бъдат разширени и за други устройства на марката. Работата в тази насока се води от поне пет години с променлив успех. Умният часовник на компанията трябва да разполага и с неинвазивен мониторинг на кръвната глюкоза.

Второ, разработването на по-усъвършенствани батерии, което се извършва в сътрудничество със специализирани компании, е насочено към по-дългосрочен план. В бъдеще Apple очаква сама да създаде усъвършенствани технологии в тази област, но все пак ще трябва да възлага производството на батерии на специализирани изпълнители.

Накрая, Apple отделя ресурси за разработване на собствени сензори за изображения за цифрови фотоапарати. Фотографските способности на смартфоните на компанията са важна характеристика в очите на клиентите, така че тя се стреми да получи конкурентно предимство в тази област. Освен това тези разработки ще бъдат полезни за Apple при създаването на устройства с добавена реалност и автомобилни системи за активна помощ на водача.