Регулярните доставки на iPhone тази година са застрашени от нови трудности в бизнеса на САЩ с китайски партньори. Политиката на "нулева толерантност" към COVID-19 в Китай и ескалиращата търговска война на САЩ с държавата принуждават Apple да преосмисли критични аспекти от дейността си.

Неотдавнашната епидемия от COVID-19 в Джънджоу, където се намира най-големият завод за сглобяване на iPhone, доведе до това, че Apple трябваше да обяви, че компанията няма да може да задоволи напълно търсенето на своите смартфони през празничния сезон. Компанията е подложена и на натиск от Вашингтон - китайският ѝ партньор YMTC е подложен на санкции от страна на САЩ. С други думи, докато преди близките връзки с Китай бяха в полза на Apple, сега те буквално се превърнаха в проблем.

Въпреки че сътрудничеството с Китай може да е спасило Apple от фалит през 90-те години на миналия век и да е допринесло до голяма степен за икономическия ѝ растеж, този вид глобализация сега е само във вреда. Разхлабването на санитарните ограничения в Китай може да помогне на компанията да компенсира частично дефицита, но изглежда, че тя няма да може да постигне целите си за зимния празничен сезон.

Въпреки това за Apple ще бъде трудно да откаже да си сътрудничи с Китай като цяло. В продължение на около двадесет години местни и тайвански партньори изграждат бизнес в тази страна, като се фокусират върху нарастващите поръчки на Apple, което води до намаляване на цените за производство на компоненти и готови смартфони. Въпреки че Apple се опитва да диверсифицира производството си, като премества част от него в Индия и Виетнам, става дума за фабрики, в които работят само десетки хиляди работници - изключително малко за мащабите на Apple. Според някои данни в компанията по един или друг начин работят около 3 милиона души в Китай.

Неотдавнашната епидемия от COVID-19 в Джънджоу сериозно ограничи възможностите на местната фабрика на Foxconn, в която работят около 200 000 души, да произвежда най-новите iPhone 14, включително флагманските модели - имаше слухове за критична ситуация във фабриката: ограничения на движението, липса на продукти, смъртни случаи от COVID и дори бягство на служители от производството. Все още не е известно кога заводът ще се върне към пълния си капацитет.

В резултат на това Apple трябваше да предупреди инвеститорите, че ситуацията с пандемията в Китай ще се отрази на продажбите на смартфони на компанията. Междувременно Вашингтон започна да оказва натиск върху китайските партньори на Apple.

Една от жертвите е YMTC, която е широкомащабна държавна собственост. Според някои доклади чиповете памет представляват до 25% от цената на компонентите за iPhone и неуспешното сътрудничество с YMTC щеше да позволи на Apple да спести сериозно. Неотдавна компанията попадна под вниманието на американски политици и според някои доклади Apple дори е помогнала на компанията да наеме западни специалисти, които да подобрят продуктите ѝ. По-късно Apple увери конгресмените, че възнамерява да използва YMTC чипове само в смартфони за Китай. Въпреки това през октомври YMTC и 30 китайски компании бяха добавени към списъка на предприятията, на които е забранено да закупуват американски технологии. Новите правила могат да ограничат възможностите на китайските производители да работят с компании като Apple.

Няколко дни след налагането на санкциите срещу YMTC медиите публикуваха данни, според които Apple се въздържа от сътрудничество с този китайски партньор, въпреки че самата Apple отказа да коментира този въпрос.