Очаква се американският президент Джо Байдън да обяви по-късно днес планове за разпределяне на многомилиардни инвестиции, отпуснати от Конгреса, чрез които да се осигури надежден и бърз достъп до интернет на всяко домакинство и малък бизнес в САЩ до края на десетилетието, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Планираните инвестиции за развитието на широколентов интернет са на обща стойност от 42 милиарда долара и ще бъдат разпределени между 50-те американски щата.

Сравнявайки стремежа за всеобхватна свързаност към интернет със Закона за електрифицирането на селските райони от 1936 г., предоставящ федерални заеми за развитие на електропреносните системи в изолираните селски райони на САЩ, началникът на кабинета на Белия дом Джеф Зиентс заяви, че достъпът до високоскоростен интернет се явява императив за всекидневния живот на хората, какъвто представлява и електричеството.

"Милиони американци в селските общности често няма достъп до интернет", посочи Зиентс.

Сумата, която всеки щат ще получи по Програмата за широколентов достъп и разгръщане (BEAD), зависи основно от броя на необслужваните от доставчици на интернет локации или такива, които нямат достъп до интернет със скорост на сваляне от поне 25 мегабита в секунда (209 Mbps) и скорост на качване от 3 мегабайта в секунда (24 Mbps).

Повече от 7 процента от САЩ попада в категорията на недостатъчно добри интернет услуги, според данни, осигурени от Федералната комисия по комуникациите.

По-късно тази година щатските власти трябва да представят първоначалните си намерения, които ще отключат 20 процента от финансирането. След като плановете бъдат финализирани, което може да отнеме време до 2025 г., останалите средства ще бъдат освободени.

Според данни на Ookla средната скорост за сваляне от фиксирана интернет връзка в България е 70 Mbps, а за качване - 50 Mbps. В САЩ средната скорост за сваляне  е значително по-голяма - 203 Mbps, но за качване е двойно по-ниска от България - 23.31 Mbps. По скоростта на качване САЩ има сходни показатели с Монголия и Венецуела. Огромната площ на САЩ е една от главните причини за това.