В интервю за вестник "Ню Йорк Таймс" Бил Гейтс е коментирал, че настоящите идеи, че всичко американско или китайско е лошо са "налудничави". Според милиардера и Китай, и САЩ, биха имали полза от взаимна търговия. За да се случи това обаче, трябва да има не само разбиране от страна на Пекин, но и желанието на Вашингтон да бъде по-отворен, пише Gizchina.

"САЩ не трябва да се отказват от една сделка, само защото другата страна в нея е китайска", смята Бил Гейтс.

"Няма съмнение, че в Китай има водещи световни компании в редица области. Това е много добре за света. Huawei произвежда нискотарифни 5G продукти, които се конкурират добре с други компании. Huawei принуждава другите компании да понижат цените си или да подобрят продуктите си. Това е добре. Huawei винаги е била много иновативна компания", заяви създателят на Microsoft и най-богат човек на планетата.

По-рано Бил Гейтс е признал, че се е почувствал разгневен, относно несправедливият начин, по който властите в САЩ са третирали Huawei. Според него желанието на властите да спрат технологичното развитие на Китай е нереалистично.

Фактът, че за пръв път в своята история САЩ изостанаха технологично от Китай в областта на 5G накара много политици във Вашингтон да поискат "обуздаването" на китайския прогрес. Според анализаторите санкциите, митата и търговската война е част от технологическата и геополитическа война, която Америка води с втората по сила икономика на планетата.