"САЩ се представя патетично и остава доста зад Китай в надпреварата за 5G", казва бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Той сподели, че мрежите от пето поколение не са единствения стратегически сектор, в който Вашингтон има какво да наваксва.

Пишейки в публикация в Wall Street Journal, Шмид казва, че по отношение на 5G Щатите изостават не само от Китай, но и от други нации.

Заедно с професор Греъм Алисън от Харвард Шмид призовава президентът Байдън да направи 5G "национален приоритет".

Алисън и Шмид твърдят, че Huawei все още е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в Китай и доминира на пазара, въпреки че американските санкции навредиха на Huawei.

Междувременно Китай "бързо разпределя най-ефективната част" от безжичния спектър, наречен средна лента, на телекомуникационните компании. Авторите твърдят, че AT&T и Verizon използват една и съща честотна лента както за своите 4G, така и за 5G мрежи в САЩ.

"Жалкото представяне на САЩ в надпреварата за 5G е знак за по-големия неуспех на Америка да бъде в крак с Китай по отношение на стратегически важни технологии. Китай също изпреварва Америка във високотехнологичното производство, зелената енергия и много приложения на изкуствения интелект", казаха те.

"При настоящите траектории до 2030 г. Пекин вероятно ще изпревари Вашингтон по брой полупроводникови чипове, които произвежда, и в приложенията на биотехнологиите за победа на болести като рак", заявява Шмид.

Бившият шеф на Google критикува подхода на правителството на САЩ към технологиите, които смята за ключови за бъдещето, и няколко пъти е предупреждавал за заплахата Америка да бъде изпреварена за пръв път в историята.