След като чатботът с изкуствен интелект Bard на Google дебютира не съвсем оптимално, в медиите се появиха предположения, че компанията се опитва да настрои пазара на изкуствен интелект в своя полза. Понякога това може да не е съвсем етично - поне така твърди бивш служител на компанията.

Става ясно, че дъщерно дружество на DeepMind действително е принудено да си сътрудничи с екипа на Google Brain за разработването на Gemini - решение, което може да се конкурира с бота ChatGPT на OpenAI. Това обаче изобщо не е основният проблем. Google е обвинена, че е използвала данни от ChatGPT за обучението на бота Bard. Според един от бившите експерти по изкуствен интелект на Google, компанията е използвала информация от сайта ShareGPT - където разговорите на потребителите с ChatGPT са публично достъпни. Според The Information служителят е възразил срещу използването на данните и е бил принуден да напусне Google.

Компанията категорично отрича да е използвала такива данни. Крис Папас от Google заяви пред The Verge: "Бард не е бил обучаван по никакви данни от ShareGPT или CharGPT. Информацията обаче се позовава на конкретен източник за такива изтичания. Според вестника специалистът по изкуствен интелект Джейкъб Девлин е напуснал Google, като веднага се е присъединил към екипа на OpenAI - след като се е опитал да предупреди ръководството да не използва данни от ChatGPT.

Според него това нарушавало условията за използване на бота, изработен от OpenAI. Това щяло да накара отговорите от две различни системи да изглеждат твърде сходни. Въпреки това, според съобщенията, Google е спряла да използва такава информация за обучение след предупреждението.

Независимо от това дали Google е използвала тези данни или не, информацията за опитите на Google да включи DeepMind в разработката е важна и интересна сама по себе си, тъй като последната безуспешно се опитва да стане по-независима от Google вече с години.