Връзките между разузнавателната общност на САЩ и водещият създател на изкуствен интелект в OpenAI стават все по-плътни. Причина за това е, че бившият директор на Агенция за национална сигурност на САЩ, Пол М. Накасоне, влиза в борда на компанията, съобщава The Verge.

Генерал Накасоне е оглавявал NSA от 2018 до 2024 година, като преди това кариерата му минава в армията и разузнаването.

OpenAI казва, че Накасоне ще се присъедини към неговия Комитет за безопасност и сигурност, който беше обявен през май и се ръководи от главния изпълнителен директор Сам Алтман, "като първи приоритет".

"Накасоне ще допринесе за усилията на OpenAI да разбере по-добре как AI може да се използва за укрепване на киберсигурността чрез бързо откриване и реагиране на заплахи", заявяват от компанията на Сам Алтман.

"Изкуственият интелект има потенциала да има огромно положително въздействие върху живота на хората, но това ще е така, само ако тези иновации са сигурно изградени и внедрени", каза председателят на борда Брет Тейлър в изявление. "Несравнимият опит на генерал Накасоне в области като киберсигурността ще помогне на OpenAI да постигне мисията си да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество."

Слуховете за връзките между OpenAI и разузнавателната общност в САЩ започнаха от ролята на милиардера Питър Тийл в ранните години на компанията.

Тийл работи по различни програми за армията и разузнаването на САЩ, а финансирането му на OpenAI е било ключово в първия етап от съществуването на стартъпа. От 2021 до 2023 г. член на борда бе и Уил Хърд, чиято биография е свързана с ЦРУ.