Военноморските сили на Бразилия потопиха в Атлантическия океан единствения си самолетоносач "Сао Пауло". 32 000-тонният кораб е изведен от експлоатация, тъй като е пълен с токсични отпадъци, съобщиха световните агенции.

В официалното съобщение на бразилските ВМС планираното и контролирано потапяне е извършено в петък на около 350 км от североизточното крайбрежение на страната.

"Сао Пауло" е потопен на близо 5000 метра дълбочина, а действията на военните предизвикаха недоволство сред еколозите, които предупредиха, че е възможно голямо замърсяване.

Решението на бразилските власти е заради риска от разкъсването на корпуса на кораба, който е произведен през 60-те години на миналия век. Военният експерт Пепе Резенде каза, че самолетоносачът е бил закупен от бразилския флот само за 12 милиона долара през 1998 г., но се е нуждаел от ремонт на стойност 80 милиона долара, който никога не е бил извършен.

След като беше изведен от експлоатация "Сао Пауло" се оказа продаден на турската компания Sok Denizcilik през 2021 г. за 1,9 млн. долара, за да бъде нарязан за метален скрап. През лятото на 2022 г. той беше изтеглен до Турция, но турските власти отказаха да приемат кораба. Самолетоносачът отново беше върнат край бреговете на Бразилия и прекара няколко месеца в териториални води преди да се отправи на последното си плаване - към дъното на Атлантическия океан.