Ernie, чатбот, разработен от китайския гигант Baidu и базиран на алгоритми за изкуствен интелект, оглави класацията на Apple App Store. Акциите на компанията поскъпнаха с 3% на борсата в Хонконг, отбелязвайки смекчаване на официалната позиция на Пекин по отношение на технологиите за изкуствен интелект. Baidu представи Ernie още на 16 март - първоначално достъпът до него беше ограничен до корпоративните клиенти на компанията и частните потребители, които се регистрираха в списък на чакащите, който в крайна сметка нарасна до 1,2 млн. души. Сега достъпът до Ernie е безплатен.

Китайските компании започнаха активно да разработват проекти, свързани с генеративен изкуствен интелект, на вълната на популярността на OpenAI ChatGPT по света - в Китай няма достъп до тази платформа, подобно на Google и Facebook, които са блокирани в страната. Въпреки контрола, китайските власти правят гръмки изявления за необходимостта от разработване на местни технологични решения, включително ИИ.

На 15 август влязоха в сила временни разпоредби относно генеративните платформи за ИИ. Документът не разпростира изискванията им върху компаниите, разработващи продукти с ИИ, докато тези продукти не станат публично достъпни. И това е смекчена версия, защото още през април се приемаше, че правилата ще се прилагат и за проекти на етап научни изследвания.

Последната версия на правилата дори не включва изискване за задължително лицензиране на платформите - в нея се казва само, че тази процедура трябва да бъде извършена, ако се изисква от закона и подзаконовите актове, но няма препратки към нито един от тях.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли определи новите правила като "по-скоро про-иновативни, отколкото регулаторни" и заяви, че компанията е "много оптимистично настроена за предстоящото подобряване на регулаторната среда". И добави, че компанията все още очаква окончателно одобрение за мащабното пускане на Ernie за потребителски приложения.

Kunlun Tech, известна с това, че притежава Opera Software, миналата седмица също така представи публично своя собствен чатбот и търсачка Tiangong, базирана на изкуствен интелект - тези продукти тя сравни с интеграцията на Bing и OpenAI на Microsoft. Междувременно популярността на самия ChatGPT продължава да намалява.