Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година. Това стана ясно по време на българо-чешки бизнес форум, проведен в Международен панаир Пловдив по инициатива на почетния консул Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Н. Пр. Лукаш и заместник-кмета на Бърно Петер Хладик.

Нашата компания заедно с Търговската камара в Бърно са в основата за създаване на клъстер, който организира дейността по проекта между всички фирми и университети в Чехия, каза мениджърът на клъстерът Петр Капоун.

Той допълни, че за да се осъществи безпилотната мисия, е необходимо партньорство. Става въпрос за първата космическа мисия по Европейска програма, която няма да бъде водена от западните страни.

"С този проект искаме да покажем, че заедно с учени и представители на бизнеса от Източна и Централна Европа можем да участваме в мисии за изследване на Луната и да допринесем за развитие на световната космическа наука", каза Капоун.

Той уточни, че разполагат със сателит, който работи за Европа, Азия, Африка, както и със сателитни системи със собствено оборудване и телекомуникации.

Бъдещето на панаирното дело е в иновативните решения, базирани на професионален опит и модерна визия за справяне с предизвикателствата пред бизнеса, подчерта главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов, който е и почетен консул на Чехия в Пловдив.

По-късно участниците в българо-чешкия бизнес форум разгледаха панаирния комплекс, който се подготвя за откриването на специализираното изложение "Хемус 2022". В него български компании дават заявка за иновации от световен мащаб. Сред тях и създадена преди три месеца бронирана машина с камери, дисплей управление, с осигурена радиовръзка и съвременно оборудване, което на 80 процента е произведено у нас.