Учените вече могат да декодират мислите на хората, без дори да докосват главите им, пише The Scientist.

Досегашните техники за четене на мисли разчитаха на имплантиране на електроди дълбоко в мозъците на хората. Новият метод, описан в доклад, публикуван на 29 септември в bioRxiv, вместо това разчита на неинвазивна техника за сканиране на мозъка, наречена функционален магнитен резонанс (fMRI).

fMRI проследява потока на наситена с кислород кръв през мозъка и тъй като активните мозъчни клетки се нуждаят от повече енергия и кислород, тази информация осигурява индиректна мярка за мозъчната активност.

По своята същност този метод на сканиране не може да улови мозъчната активност в реално време, тъй като електрическите сигнали, освободени от мозъчните клетки, се движат много по-бързо, отколкото кръвта се движи през мозъка.

Но забележително е, че авторите на изследването установиха, че все още могат да използват тази несъвършена мярка, за да декодират семантичното значение на мислите на хората, въпреки че засега не могат да създадат точен превод дума по дума.

"Ако бяхте попитали който и да е когнитивен невролог в света преди 20 години дали това е възможно, те щяха да ви изгонят от стаята със смях", каза старшият автор Александър Хът, невролог от Тексаския университет в Остин, пред The ​​Scientist.

 

За новото проучване, което все още не е рецензирано, екипът сканира мозъците на една жена и двама мъже на 20 и 30 години. Всеки участник е слушал общо 16 часа различни подкасти и радио предавания в рамките на няколко сесии в скенера.

След това екипът предава тези сканирания на компютърен алгоритъм, който наричат ​​"декодер", който сравнява моделите в аудиото с моделите в записаната мозъчна активност.

След това алгоритъмът може да вземе fMRI запис и да генерира история въз основа на нейното съдържание и тази история ще съответства на оригиналния сюжет на подкаста или радио шоуто "доста добре", каза Хът пред The ​​Scientist.

С други думи, декодерът може да заключи каква история е чул всеки участник въз основа на мозъчната им дейност.

Въпреки това алгоритъмът направи някои грешки, като смяна на местоименията на героите.

"Алгоритъмът знае какво се случва доста точно, но не и кой прави нещата", каза Хът.

В допълнителни тестове алгоритъмът може доста точно да обясни сюжета на ням филм, който участниците са гледали на скенера. Може дори да преразкаже история, която участниците са си представяли да разкажат в главите си.

В дългосрочен план изследователският екип има за цел да разработи тази технология, така че да може да се използва в неинвазимни интерфейси мозък-компютър, предназначени за хора, които не могат да говорят или пишат.