Можете ли да си представите да получавате наставления от Андре Токев, да Ви бъде проведен медицински преглед от разстояние или пък да сте на една сцена с Орлин Павлов? Всичко това се превърна в реалност с 5G тестовете на Теленор. През последните два месеца, операторът проведе серия от тестове, с които демонстрира възможностите на новата технология и въздействието, което тя би имала върху ежедневните дейности като медицински прегледи, менторинг и забавления.

На всеки от нас се е случвало да иска да присъства на концерт или събитие, но да не може, нали? В края на миналия месец Теленор осигури на своите потребители възможност да присъстват на концерт на Орлин Павлов, който се проведе в Пловдив, без да напускат пределите на своя град. Телекомът предаваше пряко концерта в приложението MyTelenor, а за още по-приятното и пълно преживяване на най-големите фенове, в специално изградена зона в парка "Заимов" в София, имаше на разположение и VR очила, които предаваха пряко 360° картина директно сцената в Пловдив. По този начин всички желаещи успяха да се докоснат до концерта, както през погледа на Орлин Павлов, така и през погледа на публиката.

За любителите на новите технологии, Теленор постави изложбени шатри на мястото на концерта на Гребния канал в Пловдив. Преди старта на концерта бяха изложени 5G телефони, с които гостите имаха възможност лично да тестват някои от възможностите на 5G технологията - гейминг и потребителски тестове на скоростта.

Но 5G технологията не е само за забавление. В края на юли, над 11 000 души бяха свидетели във Facebook на медицински преглед, проведен от разстояние, в който проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и проф. д-р Диян Енчев, началник "Травматологичен комплекс" в болницата прегледаха от София спешен пациент в Хасково, без да им се налага да изминат стотиците километри между двата града.

В началото на август пък видео от менторската сесия с Андре Токев достигна над 16 000 гледания във Facebook, където всички с интерес наблюдаваха как известният шеф готвач провежда трейнинг на ентусиасти в кухнята на ресторанта си в София, докато той самият се намира в Бургас. И всичко това стана възможно, благодарение на 5G технология и специално оборудване, които дават възможност за постигане на по-високи скорости на достъп, практически моментална връзка между две страни и по-висока надеждност на връзката.

Орлин Павлов, Андре Токев и проф. д-р Асен Балтов успяха да споделят своите впечатления и опит с 5G технологията на провелия се в началото на септември Парк офис от Теленор в "Парк Заимов", а всички присъстващи, които бяха избрали да работят в тази приятна обстановка имаха възможност да използват високоскоростна Wi-fi свързаност през 5G.

Проведените досега тестовете показаха потенциала на услугите, базирани на технологията от ново поколение в различни сфери на икономиката и ежедневния живот на потребителите. Теленор планира да продължи с тестовете на технологията през следващите месеци, като в следващите изпитания ще се търсят 5G-решения на конкретни нужди в сферите на производството и други.