Близо две трети от хората във водещите западноевропейски страни биха приели да подсилят телата си с технологии, за да подобрят здравето и живота си, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване, поръчано от "Касперски".

В проучването са участвали 14 500 души от 16 страни, сред които Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания. 63 на сто от тях биха прибягнали до технологични подобрения в телата си, включително чипиране, за да ги усъвършенстват.

Подкрепата за тази намеса, която доближава хората до киборгите, е различна в различните страни.

Във Великобритания, Франция и Швейцария подкрепата за технологичните добавки е ниска - съответно 25 на сто, 32 на сто и 35 на сто, докато в Португалия и Испания тя е 60 на сто.

"Добавянето на технология към човека е една от най-значимите технологични тенденция в днешно време", казва Марко Прюс, директор за Европа по глобалните изследвания и анализи в базираната в Москва фирма за киберсигурност "Касперски".

"Ентусиасти вече изпробват границите на възможното, но са ни нужни единни стандарти, за да сме сигурни, че този процес ще достигне пълния си потенциал, като същевременно се минимализират рисковете".

Миналия месец стартъпът Neuralink на милиардера Илон Мъск показа прасето Гертруда, което от два месеца живее с миниатюрен чип в мозъка.

Изследването на "Касперски" установява още, че повечето хора биха искали каквато и да е технологична намеса в човешкото тяло да работи за доброто на човечеството, макар да има опасения, че това ще е опасен процес за обществото, който ще бъде използван от хакери.

Притесненията на малцина от жителите на западния свят са свързани с държавна или корпоративна намеса, посредством технологията за подобряване на човека.

Изследването показа още, че мнозинството от анкетираните смятат, че само богатите ще имат достъп до модерната технология, която ще повиши възможностите им.