Изследователски екип под ръководството на НАСА е разработил "уникална" система на базата на сателити с надеждата да предотврати "точката на необратимост" за намаляващите джунгли по света, предаде ДПА.

Планът на учените е новият "индекс на уязвимост" да подобри "ранното предупреждение" за тропическите гори, които са изправени пред унищожение.

Според Сасан Саачи от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, "честите суши, по-високата температура и по-дългите сухи сезони, заедно с обезлесяването и деградацията", през последните две десетилетия са тласнали тропическите гори до ръба на "точката на необратимост".

За да преодолее "спънките", свързани с това да се разчита на локални данни, новата система използва сателитни наблюдения от последните десетилетия, които ще улеснят "по-голямата картина къде и как" могат да бъдат достигнати "точки на необратимост".

Джунглите в Северна и Южна Америка изглеждат най-уязвими за климатичните колебания, докато тези в Азия намаляват в резултат на заграбването на земи. Тропическите гори в Африка са окачествени като "по-устойчиви" отчасти поради промяната в използването на земи в по-малък мащаб.

Изследването, подкрепено от Националното географско дружество и "Ролекс", има за цел да окуражи учени и политици да използват новия индекс за системна оценка на уязвимостта на ресурсите на тропическите гори и за развитие на природосъобразни решения.