Директорът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер призова Европа да не се оттегля от лидерската си позиция в борбата с климатичните промени, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Ашбахер рекордните горещи вълни и горските пожари представляват достатъчно солидно доказателство за глобално затопляне. "Ясно е, че климатичните промени са усещат и причиняват изключително големи промени на нашата планета", каза той пред Ройтерс.

В момента Гърция, Италия, Испания и Португалия измерват рекордни температури и регистрират летни пожари.

Световната метеорологична организация обяви, че през юли са регистрирани най-високите температури в историята на месечните измервания. "Това е наистина притеснително", каза Ашбахер. "Потвърждава се, че климатичните промени са най-голямото изпитание пред нас и ще бъде така през следващите десетилетия. Трябва да направим всичко възможно, за да смекчим ефекта."

Ашбахер ръководи ЕКА от 2021 г. Според базираната в Париж агенция програмата "Коперник" е най-значимото в света усилие за мониторинг на околната среда.

През миналата седмица ЕКА показа снимки, направени от "Коперник", на които се виждат стотици хектари горски пожари в Южна Португалия.

Според учените климатичните промени ще доведат до все по-чести и по-интензивни горещи вълни през всички сезони. Анализатори обявиха, че поставени под натиска на това колко ще струват нулевите емисии и изправени пред избори, някои правителства в Европа могат да изоставят мерките за ограничаване на глобалното затопляне.

Във Великобритания парламентарните избори са насрочени след 18 месеца, а премиерът Риши Сунак заяви, че климатичните политики струват твърде много.

Ашбахер каза, че дългосрочната цена ще бъде много по-висока, ако правителствата не приемат доказателства като сателитните изображения, показващи опасната горещина в Южна Европа. "Да се действа сега е по-евтино, отколкото би било да се чака и да се преодоляват щетите, които ще бъдат нанесени. Тревожим се, че доказателствата не стигат до някои политици." Ашбахер не назова конкретни имена на политици и държави.

Йозеф Ашбахер е сред най-опитните специалисти по мониторинг на климата и сред най-големите поддръжници на борбата с климатичните промени

След като учените обявиха изтеклия месец юли за най-горещия в историята, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че "идва епохата на глобалното кипене".

Програмата на ЕКА "Коперник" включва шест типа сателити "Сентинел", създадени с цел да следят нивата на въглероден диоксид и температурите на океана. Плановете за още шест мисии "Сентинел" от 2026 г. се промениха заради недостига от 721 млн. евро. Причината за този недостиг е главно загубата на средства от Великобритания след излизането на страната от ЕС.

От месеци текат преговори между Великобритания и Европейската комисия за това дали и колко ще внася Великобритания в сметката на "Коперник". Британското министерство на науката, иновациите и технологиите не коментира преговорите.

Независимо, че не е част от разговорите, Ашбахер каза, че ЕКА се нуждае от финансово решение до юни 2024 г., за да продължи да развива мрежата от сателити "Сентинел" без прекъсване. Неспазването на този срок, според него, би отложило следващия период за 2028 г.

Рискуването на развитието на мрежата от сателити ще струва по-скъпо и ще изпрати погрешно послание за лидерството на Европа в борбата с климатичните промени, каза Ашбахер.