Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" се сблъсква с проблем, който е свързан с парашутната ѝ система и може да попречи на тръгването към Червената планета през лятото следващата година, ако не бъде бързо решен, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

Амбициозната и деликатна мисия предвижда европейски мобилен робот да бъде изпратен на Марс, за да извърши сондажни работи в марсианската почва и да търси признаци на минал живот на Червената планета. Русия доставя ракетата-носител, спускаемия апарат и платформата за кацане.

Планирано е мисията да стартира с руска ракета "Протон" между 25 юли и 13 август 2020 г. Кацането на Марс е предвидено за март 2021 г.

Трябва да се бърза, за да може прозорецът за изстрелване да остане отворен, тъй като свързаният с парашутната система проблем все още не е решен. Функционирането й трябва да е безпроблемно в плътната марсианска атмосфера.

Извършеното в началото на август тестване на най-големия от четирите парашута, които трябва да осигурят мекото кацане на робота и спускаемия модул, бе неуспешно, отбелязаха от ЕКА. Друго тестване на четирите парашута през месец май също завърши с провал.

Спускаемата част на първата, част на "ЕкзоМарс" също завърши с провал, след като сондата се разби в повърхността на Червената планета.