Приложенията на Facebook, Instagram, Whatsapp и Messenger, както и настолните им версии отново претърпяха срив. За проблеми с интернет продуктите на Марк Зукърбърг съобщават хора от целия свят, в това число и България. 

Компанията собственик заяви, че "знае, че някои потребители имат проблеми с достъпа до приложението на Facebook" и работи по възстановяване на достъпа. В изявлението не се уточнява какво причинява затрудненията, започнали около 15:45 ч. по Гринуич.

Според Daily express става въпрос за "най-голямата хакерска атака в историята", въпреки че все още не е потвърдена официално тази информация. Появи се и непотвърдена информация, че в хакерски сайтове се продават личните данни на 1.5 млрд. потребители, при това съвсем актуални от 2021. Данните на 1 милион души се търгували за 5000 долара. Данните включват името на потребителя, електронната му поща, телефонния номер, местоположението, пола и личния идентификатор в мрежата. Коментар на "Фейсбук" по въпроса липсва засега,, въпреки че това е най-големият срив в историята на компанията.

"Съобщенията в Messenger не се изпращат, в Instagram не се опреснява информационният поток, а приложението на Whatsapp изобщо не иска да се отвори", обясняват потребителите.

"Какво се случва, Зукърбърг?", пишат в Twitter, където веднага след срива започнаха шеги за това как цялата интернет аудитория се премества в това приложение, след като тези на Facebook не работят.

Потребители в САЩ и Европа съобщават за затруднения с достъпа.

Facebook преминава през сериозна криза, след като стана обществено достояние фактът, че нейно вътрешно разследване ѝ е показало, че допринася за разпространяване на омразата и дезинформацията, води до засилване на поляризацията, както и че Instagram може да навреди на психичното здраве на тийнейджърките.

Серия от статии в "Уолстрийт джърнъл" обрисува Facebook като компания, фокусирана върху собствения си растеж, вместо върху обществената полза. Facebook се опита да омаловажи разкритията.

От компанията обявиха в "Туитър", че работят по отстраняването на проблема

"Наясно сме, че има хора, които имат проблем с достъпа до нашите приложения и продукти. Работим по отстраняването му и възможно най-бързо всичко да заработи нормално. Извиняваме се за неудобството".

Това написаха от компанията, собственик на "Фейсбук", "Инстаграм" и "Уотсап" в "Туитър", след като приложенията им се сринаха в цял свят. Все още не са ясни причините.

В България към 00 ч. все още няма достъп до популярните платформи.

След сривовете основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг загуби 6,6 млрд. долара и падна на шесто място в списъка на най-богатите хора в света, сочи класацията на "Форбс" в реално време. Според нея състоянието на Зукърбърг е намаляло с 5,5% до 116,1 млрд. долара.

Междувременно говорителят на Белия дом Джен Псаки съобщи, че президентската администрация в САЩ следи изкъсо ситуацията със сривовете на социалните мрежи.

Проблемът съвпадна с днешното обжалване от страна на "Фейсбук" на иска на федерален съдия, в който се настоява компанията да продаде приложенията си "Инстаграм" и "Уотсап" заради монополно положение на пазара.