Днес в гр. Базел започва среща, на която представители на Libra - криптовалутата на Facebook - ще обсъдят разпространението й на пазара с представители на 26 централни банки на някои от най-големите държави в света. В това число влизат Федералният резерв на САЩ, както и централната банка на Великобритания.

След първоначалните консервативни реакции към криптовалутата, която има потенциал да стане едно най-разпространените платежни средства от този вид, това е първата голяма среща на представители на Facebook с банкери и политици.

Срещата идва след като Франция и Германия вече се споразумяха да блокират цифровата валута на Facebook, а повечето представители на ЕС проявиха "силна загриженост" най-вече заради факта, че според тях подобни начинания могат да дестабилизират финансовата система и да подкопаят суверенитета на правителствата и централните банки.

Очаква се след работната среща, която тече в момента, все пак да има някакъв режим за използване на валутата, най-вероятно при строги правила. Всичко това ще стане възможно след като представителите на Facebook дадат отговор пред централните банки на някои ключови въпроси около мащаба и архитектурата на новата виртуална парична система.

Най-важното в момента е да бъде наложен правен механизъм за работа не само с Libra, но и с всички криптовалути, като за сега остават в твърде неопределено поле.

Новият Surface на Microsoft ще заложи на AMD чипове

Ще видим новите модели в началото на следващия месец

Кристиан Антонов

И тази година Microsoft възнамерява да представи ново поколение на своите популярни лаптопи Surface. Според непотвърдени източници обаче, този път ще бъдем свидетели на една сериозна промяна.

Новото поколение лаптопи ще използва процесорите AMD Ryzen. Това става ясно след като част от базите данни с поръчки на новите модели изтекоха в интернет. От тях става ясно, че Microsoft ще използва представения през януари тази година чип APU Ryzen Mobile 3000, произведен при 12 нанометров технологичен процес.

Моделите отново ще имат версия с 15 инча, но прогнозите сочат, че в серията ще има и доста по-мощни процесори като тези от APU H серията с TDP 35 W. Нещо повече. Новите модели най-вероятно ще имат много по-сериозна видео мощ, след като спекулациите сочат че в тя ще можем да намерим и графичен ускорител Radeon RX Vega 10.

Завесата ще се вдигне напълно на втори октомври в Ню Йорк. За тогава е насрочено събитието, на което най-вероятно ще видим новите модели.