Германското правителство обяви днес планове за развиване на ядрения синтез за енергийни цели, но същевременно посочи, че финансирането на изследванията на тази технология остава под въпрос, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Експертите са на мнение, че веднъж овладян, ядреният синтез може да осигури изобилна и чиста енергия.

Министърът, отговарящ за науката, Бетина Щарк-Ватцингер обяви, че плановете предвиждат Германия да подкрепя всички обещаващи технологии за развиване на ядрения синтез, включително лазерните методи, които наскоро регистрираха пробив в САЩ, но засега не са популярни в Европа.

Друг метод с употребата на мощни магнити вече получава значителна германска помощ. Той се тества в изследователския реактор "Венделщайн 7-Екс" (Wendelstein 7-X) в северния германски град Грайфсвалд, както и Международния експериментален термоядрен реактор (ITER) в южна Франция.

"Бихме искали да заложим и на магнитния, и на лазерния ядрен синтез", заяви Щарк-Ватцингер пред репортери. По думите й новите планове предвиждат "сериозно" увеличение на сумите, които Германия отпуска за изследвания в сектора. Понастоящем те възлизат на 149 милиона евро годишно.

Министърката отказа да влезе в подробности и посочи само, че "засега не знаем кой от методите ще бъде успешен". Тя не се ангажира и със спекулации, че в резултат на новите планове финансирането на ITER, който страда от забавяне и преразход, ще бъде орязано, а само каза, че Германия ще изпълни договорните си задължения.

Сибиле Гюнтер, научен директор в Института по плазмена физика "Макс Планк", заяви, че реактор за ядрен синтез едва ли ще влезе в търговска употреба в Германия преди втората половина на века, но настоя, че инвестициите са важни с оглед на бъдещите поколения.

Германия планира изцяло да прекрати използването на изкопаеми горива до 2045 г., а през април спря последните си три традиционни ядрени реактора след години на лобиране от страна на природозащитниците.