Stability AI, компанията зад популярния генератор на изображения Stable Diffusion AI,може да се сблъска с тежко и скъпо съдебно дело. Getty Images, най-големият доставчик на стокови снимки в света, съди Stable Diffusion за копиране на милиони снимки.

"Този случай произтича от наглото нарушение на интелектуалната собственост на Getty Images от страна на Stability AI в зашеметяващ мащаб", гласи делото, което беше заведено миналата седмица в Окръжен съд на САЩ в Делауеър.

Getty твърди, че Stability AI е копирал 12 милиона изображения от неговата колекция "без разрешение" или "компенсация".

Getty твърди, че Stability дори са "предоставили невярна информация за управление на авторски права и са нарушили известните търговски марки на Getty Images".

С други думи, ядосан е, че неговият емблематичен воден знак беше или напълно премахнат, или обезобразен от Stable Diffusion в много от неговите изображения.

Getty базира иска си на факта, че "не е било платено за използването на неговите изображения".

Този детайл е ключов. Getty не е против изкуствения интелект, а просто срещу не-получаването на плащане. В изявление миналия месец Getty потвърди вярата си в "потенциала на AI да стимулира творческите начинания" и че вече е предоставил лицензи, за да позволи на други AI да се обучават върху неговите изображения.