Преди броени дни Huawei представи нов телефон и обяви, че очакваната серия Р40 ще дебютира след месец. Голямата новина обаче е, че китайската компания работи върху собствен магазин за приложения, в който ще може да се открие всичко, което съществува и в Google Play. Huawei са готови да инвестират милиарди, за да създадат своя операционна система и леснодостъпна гама от апликации. Първите резултати вече са налице - приложения, като Tinder и Snapchat са достъпни в магазина на китайците.

По този начин Huawei показва, че политически мотивираните санкции на САЩ няма да спрат компанията. Големият губещ обаче е друг - Google.

Американската компания загуби важен търговски партньор - втория най-голям производител на смартфони в света. Освен това Huawei заплашва доминиращата позиция на американската компания и показва, че откъсването от нея е по-лесно от очакваното. Това би могло да се превърне в пример за редица други производители - особено от Китай.

Ако OPPO и Xiaomi също изоставят Google, загубите биха били колосални. Може би това е причината американската компания да напише официално писмо до Белия дом, в което иска пълно възобновяване на бизнеса с Huawei.

Информацията идва от технологичния портал BGR, а изгледите не са обещаващи за Google. Според вътрешни източници Тръмп обмисля да наложи нови ограничения, а не да премахне старите. Анализаторите обаче са на мнение, че това е равносилно на прострелване в крака.

Колкото и да иска, Вашингтон няма да успее да забави технологичния прогрес на Пекин и китайските компании със санкции и действия, граничещи с изнудване.  Действията на Белия дом създават единствено враждебност в дипломатически аспект и пречки пред американския бизнес. Google може да загуби не само милиарди долари, но и влиянието си.