Новият старши вицепрезидент на Google Джеймс Манийка се заема с важната задача да изследва влиянието на технологиите върху обществото. Той ще трябва да оформи позициите на компанията по теми като изкуствения интелект, устойчивостта и други важни обществени сфери.

Манийка ще работи съвместно както със служителите на технологичния гигант, така и с външни експерти. Резултатите той ще докладва директно на ръководителя на Alphabet и Google Сундар Пичай.

Преди да заеме позицията старши вицепрезидент на Google Манийка, е работил 28 години за консултантската компания McKinsey, участвал е в бордовете на изследователски институти като Харвард, Масачузетския технологичен институт, Оксфорд, Станфорд и др.

Присъединяването му към екипа на технологичната компания става в момент, в който тя е изправена пред множество антитръстови съдебни дела, все по-строги регулации и протести заради отношението й към служителите. На този фон от Манийка се очаква да предостави информационна стратегия, която да намали обществените и политически реакции срещу Google.