Гръцки изследователи от Института за молекулярна биология и биотехнология към Фондацията за научни изследвания и технологии в Гърция откриха нов молекулярен механизъм, който работи в клетките за запазване на целостта и функцията на ядрото и регулира физическото и репродуктивно стареене, пише вестник "Катимерини", цитиран от БТА.

Резултатите от изследването, които бяха публикувани във вторник в международното научно списание "Нейчър ейджинг" (Nature Aging).

Те хвърлят светлина върху фундаменталните механизми, които контролират стареенето и репродуктивната плодовитост, отбелязва изданието.

"Една от най-завладяващите загадки на съвременните биомедицински изследвания е разбирането на молекулярната основа на два диаметрално противоположни фундаментални феномена в биологията: смъртността на тялото и безсмъртието на т.нар. линия на стволовите клетки, които осигуряват репродукцията", отбеляза Нектариос Тавернаракис, професор в Медицинския факултет на Критския университет и председател на Фондацията за научни изследвания и технологии в Гърция.