Антена, разработена от изследователски екип в Шанхай, може да направи комуникацията с хиперзвукови ракети много по-евтина. Това от своя страна би позволило по-достъпното и бързо производство на оръжията.

Учените са постигнали забележителни резултати при употребата на честота от 5,2 до 5,8 гигахерца - сравнително нискочестотна зона, обикновено запазена за 5G смартфони, високоскоростни Wi-Fi рутери и други потребителски приложения.

Радарите и другите комуникационни устройства, носени от хиперзвукови превозни средства, ще имат по-голям обхват, като същевременно използват по-малко енергия.

Китайския институт по електроника открива, че пробивът би помогнал и при по-лесното откриване на противниковата цел.

Китай е разработил многобройни видове хиперзвукови оръжия, включително ракетата YJ-21, изстрелвана от кораб, която може да удари движещ се самолетоносач. Хиперзвуковте ракети са трудни за сваляне от ПРО системи, като за тях няма защити.

Те обаче искат сложни антени, защото се движат с огромна скорост, а повърхността им се нагрява до 2000 градуса по Целзий.

Новата антена обаче е подобна на тази, използвана в новите смартфони. Тя е ултратънка и може да бъде прикрепена безпроблемно към задния край на хиперзвуковата ракета.